Het verhaal van Sonya (28) en Pieter (56): ‘Ik ben een mensen-mens en vind het fijn dat ik anderen kan helpen’

Sonya (28) is werkzaam als tandarts en woont in regio Rotterdam. Ze was al een tijdje op zoek naar vrijwilligerswerk waar ze iets voor iemand kon betekenen. Inmiddels heeft ze dat gevonden en is al een aantal maanden maatje van Pieter (56).

Een andere opa of oma helpen

Elke week lopen Sonya en Pieter een rondje door het park en zijn ze goede gesprekspartners. Pieter wil meer bewegen voor zijn gezondheid en daar helpt Sonya bij. Sonya haalt veel voldoening uit haar vrijwilligerswerk. Ze vertelt dat ze haar oma, die in de Dominicaanse Republiek woont, niet veel heeft kunnen helpen. Zij voelde zich vaak eenzaam en dat inspireerde Sonya om in Nederland vrijwilligerswerk te zoeken waarbij ze iets kon voor betekenen voor een andere opa of oma. ‘Ik ben een mensen-mens en ik vind het fijn dat ik Pieter kan helpen. Er zijn zoveel senioren die zich zo voelen als mijn oma en ik zou het daarom zo mooi vinden als ik andere jongeren ook kan motiveren om vrijwilligerswerk te doen.’

Ook proberen deze maatjes elkaar zoveel mogelijk te steunen en als er iets aan de hand is, weten ze elkaar te vinden. Onlangs was Sonya’s fiets gestolen waarna Pieter haar heeft geholpen met het regelen van een nieuwe fiets. ‘Sonya is een heel goed en positief persoon. Ik gun haar de wereld en als ik haar kan helpen met iets, doe ik dat graag,’ vertelt Pieter.

Samen kletsen in een podcast

Een bijzonder moment die zij samen hebben beleefd, was het opnemen van een podcast. Pieter is namelijk radio- en tv-maker geweest en liep dan met een camera en microfoon rond om mensen te interviewen. Dit jaar heeft hij zijn oude werk opgepakt als hobby en is hij zijn eigen podcast gestart waar Sonya ook te gast was. Sonya vertelt: ‘Ik had altijd al een keer willen deelnemen aan een podcast en om de eerste keer zo met Pieter in gesprek te gaan was erg leuk.’

Beluister hier de podcast van Pieter met Sonya als gastvrouw.

Levenslessen

Naast goede gesprekspartners, leren Sonya en Pieter ook veel van elkaar. Sonya vertelt dat ze samen over van alles en nog wat kunnen praten. ‘Ik ben soms een pietje-precies in mijn vak maar ook privéleven. Daar ga ik over met Pieter in gesprek die dan tegen me zegt om meer te genieten en het leven niet te serieus te nemen. Dat is iets moois wat ik van hem heb meegekregen.’ Pieter vertelt daarover: ‘Het leven is kort dus maak plezier in de dingen die je doet en ontmoet leuke mensen. Dat is zo belangrijk.’

‘Doe dingen waar je gelukkig van wordt’- Pieter

Self love

Sonya probeert op haar beurt Pieter te stimuleren om nieuwe dingen te proberen. Pieter is bereid om over dingen na te denken waar hij in eerste instantie niet heel enthousiast over is, omdat hij weet dat Sonya daar blij van wordt. Hij vertelt daarover: ‘Ze heeft ontdekt hoe ze dingen moet brengen bij mij waardoor de slagingskans groter is, ik moet ook dingen soms een kans geven.’ Een voorbeeld daarvan is het uitoefenen van self-love. Self-love en self-care vindt Sonya heel belangrijk: ‘Ik hoop dat ik dat Pieter ook een beetje kan meegeven want het is fijn als je jezelf goed verzorgt. Zo denk ik dat mediteren daar ook veel aan kan bijdragen.’ 

Word ook een Careibu!  Lees hier hoe het werkt.