Oppas van de Maand: Renée

‘Ik bedenk altijd een gekke tekst om te zingen met en over de kinderen’

‘De eerste keer dat ik bij ze op bezoek kwam vonden ze mij maar een beetje raar. Na een paar keer oppassen begonnen ze dat ‘rare’ leuk te vinden en nu waarderen ze juist dat ik anders ben dan andere oppassen.’

Ruim een jaar geleden ging oppas Renée (22, student Universitaire Pabo) kennismaken bij Lara (11), Sam (9) en Mats (7). Hoewel ze even de kat uit de boom keken, zijn ze inmiddels helemaal aan elkaar gewend. ‘Het voelt een beetje alsof ik hun grote zus ben, waarmee ze kunnen lachen en gek doen, en die soms ook zegt waar het op staat.’

Het lijkt wel alsof Renée al jaren oppast wanneer Lotte van OppasStudent langskomt om foto’s te maken. Je kunt zien dat Sam en Mats (Lara was niet thuis) gek op haar zijn. Het afgelopen jaar hebben ze al aardig wat avonturen beleefd met Renée. Zoals het watergevecht met de studenten uit het studentenhuis dat grenst aan het huis van het gezin. ‘Soms is het best lastig voor ze om naast een studentenverenigingshuis te wonen. Maar nu was het erg grappig, zowel de studenten als wij hadden veel lol en iedereen was zeiknat.’

Voor Renée is oppassen de ideale bijbaan. Als student van de Universitaire Pabo wil ze later basisschoolleerkracht worden en komt ze bij haar stage al veel in contact met kinderen, waar ze veel van leert. ‘Toch is oppassen voor mij iets heel anders. Bij mijn studie is het voornaamste doel om kinderen iets te leren, terwijl bij oppassen mijn voornaamste doel is om kinderen op een relaxte manier op hun gemak te stellen.’

Ook aan haar eigen oppas heeft Renée leuke herinneringen. ‘Wij hadden een heel tof meisje uit de straat die regelmatig op ons paste. Ze nam ons mee naar de kermis, we gingen met haar carnavallen en we hebben zelfs een keer met haar gekampeerd. Ze deed van die simpele gekke dingen, zoals een veeg vla op je gezicht smeren of de muziek nét iets harder zetten dan normaal. Het zijn kleine dingen, maar als kind vond ik het zo vet. Dat waren nog eens tijden!’

Deze herinneringen zorgen ervoor dat Renée nu ook met haar eigen oppaskinderen leuke dingen onderneemt. Uit school bakken ze vaak wat lekkers en Lara, Sam en Mats vinden het ook leuk om te helpen bij het koken. Maar het leukste is het naar bed gaan. Dat klinkt misschien gek, maar toen Lotte erbij was om foto’s te maken snapte ze het meteen. Ze zongen allerlei gekke liedjes – zoals over het blauwe haar van Renée – terwijl Renée gitaar speelde. Ook Sam en Mats lieten hun gitaarkunsten horen. ‘Ik bedenk altijd een gekke tekst om te zingen met en over de kinderen. Het is ooit spontaan ontstaan toen Sam zijn gitaar op z’n kamer had staan en ik die pakte voor een ‘slaapliedje’. Sindsdien houden we dat erin en het is altijd een geinige afsluiter van de dag.’