Student Lara biedt ondersteuning en gezelligheid op woonzorglocatie Cordaan

“Alleen al als ik Lara zie binnenkomen, krijg ik een glimlach op mijn gezicht”

Anton de Komplein is een bijzondere locatie van de Amsterdamse zorgorganisatie Cordaan. Als je er binnenstapt, waan je je direct in Suriname: alle bewoners en medewerkers zijn van Surinaamse komaf, de verwarming staat op 27 graden, er wordt Surinaamse muziek gedraaid, overal hangen posters en afbeeldingen van Suriname en er komen heerlijke exotische geuren uit de keuken. Er is echter één element dat niet Surinaams is en dan ook direct opvalt… Student Lara!

Lara (25 jaar, student Environment & Resource Management) werkt sinds februari via Careibu op deze woonzorglocatie van Cordaan. Ze is door senior&student op deze locatie geplaatst om twee dagen per week creatieve groepsactiviteiten te organiseren voor de bewoners, die allemaal dementerend zijn. Vandaag staat schilderen op het programma, maar ze spelen soms ook spelletjes. Mie winnie, you lassie was een van de eerste Surinaamse uitspraken die Lara van de bewoners leerde, wat betekent: “Ik win, jij verliest!”

De bewoners vergeten dan wel iedere keer Lara’s naam, als ze binnenkomt herkennen de meeste haar meteen. ‘Alleen al als ik haar zie binnenkomen krijg ik een glimlach op mijn gezicht. Dan denk ik “Oooh! Mmmm! Altijd gezellig! Altijd lachen!”‘ vertelt mevrouw Allen, een van de bewoners van Anton de Komplein.

Lara wordt net zo blij van de bewoners als andersom: ‘Ik vind het zo’n bijzondere bijbaan, het maakt zoveel impact. Iedere keer zie ik weer wat een beetje extra aandacht en liefde betekent voor de bewoners.’ Daarnaast geniet Lara van de gastvrijheid en gezelligheid: ‘Op donderdagmiddag staan we vaak met z’n allen te dansen en te zingen op jaren ’60 en ’70 muziek. Daar geniet ik net zo van als de bewoners. En laatst rook het zo lekker in de keuken, dat ik even ging vragen of ik een beetje mocht proeven. “Beetje proeven?!” Dat kennen ze niet in Suriname, ik kreeg meteen een vol bord!’

Activiteitenbegeleider Shirley is ook heel blij met de versterking van Lara: ‘In het begin waren de bewoners en medewerkers nog een beetje argwanend, omdat Lara als enige geen Surinaamse roots heeft. Maar Lara past hier uitstekend, iedereen is dol op haar. Ze is iemand die echt binnenkomt en veel positieve energie uitstraalt.’ Lara kreeg dan ook al snel de bijnaam kotomisi, een prachtige bloem uit Suriname.

Wilt u ook een student van senior&student inzetten voor groepsactiviteiten of andere werkzaamheden op uw woonzorglocatie? Neem contact met ons op!