Dinsdagmiddag met Janny (80+) en Bram (20): samen lunchen

‘’Soms in het leven heb je een klik met mensen. We zitten gewoon op dezelfde lijn. Ik ben van een heel andere eeuw. Ik heb een heel andere opvoeding gehad, maar we hoeven niks aan elkaar uit te leggen. Bram is een geschenk uit de hemel.’’ – Janny

 25 mei 2021

Iedere dinsdag komt Bram (20) om 12:00 en gaan ze samen lunchen. Wat het koppel vooral doet is praten. Ze beginnen aan de eettafel en verplaatsen zich van de ene zithoek naar de andere. Ze hebben elkaar ontmoet op een bankje aan de gracht en het klikte meteen. Wat de band van het koppel bijzonder maakt is dat het vanaf het eerste moment helemaal vanzelf gaat en het goed voelt.

De ontmoeting
Bram zat samen met zijn vriendin op een bankje in de Jordaan toen er een mevrouw iets aan hem vroeg: ‘’Janny zat op een bankje naast ons. Ik zei nog tegen mijn vriendin dat ze mij deed denken aan mijn eigen oma. Vlak daarna kwam Janny naar ons toe met de vraag of haar bril scheef stond.’’ Janny vertelt: ‘’Ik dacht oh wat een leuke jonge mensen. Dan denk ik altijd aan mijn eigen jeugd.’’ De bril van Janny stond inderdaad een beetje scheef, dus Bram zette de bril voor mevrouw recht nadat ze erom vroeg: ‘’Ik dacht ik vraag het gewoon. Dat doe ik meestal en dan heb ik ook wat te praten, want van die corona word je ook niet goed, als niemand tegen je praat. Zij leken mij ook hartstikke leuke mensen!’’ Ze raakte gezellig aan de praat. Later kwam een goede vriendin van Janny genaamd Bernardine aanlopen, Bram: ‘’Toen waren we dus met z’n vieren aan het praten. Op een gegeven moment vertelde ik dat ik bij Careibu zat. Ik was toen nog gekoppeld met James.’’

Foto genomen bij de ontmoetingsplaats van het koppel.

Verhuizing
Bernardine was meteen enthousiast en dacht dat het wel wat voor Janny kon zijn. Zij had alles voor Janny aangevraagd en geregeld. ‘’Toen heb ik gezegd: ik wil hèm!’’, zegt Janny. Bram was destijds nog met James waar hij wekelijks bij over de vloer kwam, maar hij wist dat meneer binnenkort ging verhuizen: ‘’Ik wist dat ik snel zonder senior zou komen te zitten. Janny en ik hadden zo’n fijn gesprek en het ging zonder moeite. Ook woont ze om de hoek, dus ik kan dan makkelijk even langsgaan. Even later had Janny zich aangemeld en waren we gekoppeld.’’

Niet samen puzzelen
Janny houdt van Bach op haar oude dag. Vroeger zat ze op orgel les. Regelmatig maakt ze een wandeling en ruimt ze andermans afval op in haar buurt. Aan de gracht heeft ze een heus tuintje waar munt groeit. Ze heeft één dochter. Janny heeft een goede schoolopleiding gehad, ze spreekt vijf talen en ze heeft een goede algemene ontwikkeling. Vroeger reisde ze de wereld rond. Nu puzzelt en leest ze. Samen puzzelen zit er niet in: ‘’We hebben zulke interessante gesprekken, daar komen we helemaal niet aan toe. De tijd gaat vlug!’’ Soms vraagt Janny of Bram de stofzuiger van boven kan halen. Hij helpt af en toe met kleine dingen. Zo heeft hij laatst geprobeerd om de smartphone uit te leggen.

Leren van elkaar
Bram studeert Biomedische Wetenschappen aan de UvA, maar wil Geneeskunde gaan studeren. Over drie dagen is Bram 21. Hij kwam Careibu tegen op Instagram. Hij is blij met zijn match met Janny: ‘’Met Janny is het heel fijn. Ik kan hier gewoon lekker lunchen en even kletsen. Ik vind het heel relaxt en interessant, want ik leer hier ook nieuwe dingen over bijvoorbeeld godsdienst.’’ Janny heeft veel dingen meegemaakt, waardoor ze veel herinneringen aan vroeger heeft: ‘’Bram vindt het leuk dat ik over mijn jeugd of reizen vertel en hoe ik over dingen denk. Ik ben Christelijk opgevoed en daar weet hij helemaal geen bal van, maar dat hoeft voor mij ook niet. Het geeft wel een andere dimensie in het leven.’’

‘’Ik heb het idee dat ik iets bijdraag en het nut heeft om hier langs te gaan. We leren van elkaar.’’  – Bram

Word een Careibu!  Lees hier hoe het werkt.

EXTRA: Leuke quotes door Janny
”Hij is goed opgevoed hoor. Hij ruimt zijn rotzooi op.’’

‘’Bram is een begaafde jonge man.’’

‘’Dingen gebeuren. Jonge mensen zeggen vaak ‘shit happens’ en dat is ook zo. Ik zit hier en ik kan het allemaal nog. Elke dag vind ik nog fijn. Ik vind het niet leuk om op te staan of zo, maar ik doe mijn ding wel. Goed verzorgen, het huis een beetje opleuken en mezelf opmaken.’’

‘’Soms lees ik een stuk van de krant hardop voor. Als je nooit met iemand praat overdag en je stem niet regelmatig gebruikt, dan gaat de telefoon en dan denk ik: ‘’Wat een rare stem heb je.’’ Dus ik gebruik mijn stem wel bewust vaak, maar het gaat ook allemaal wel een beetje achteruit.’’

‘’Ik ben oud, maar ik kan goed lezen, nadenken, traplopen en alles. Je mens zijn gaat gewoon door, alleen heb je heel veel herinneringen.’’