Vrijdagmiddag met Michelle (24) en Nelle (92): gezellige Spaanse gesprekken

”Het is fijn om de belangstelling te zien die ze voor ons heeft. Het komt van twee kanten. Dat is heel fijn. Ik heb geboft met iemand zoals Michelle.’’

16 april 2021

Samenkomst van het duo
Samenkomst van het duo Student Michelle (24) woont sinds anderhalf jaar in Nederland. Ze is geboren in Venezuela, maar is haar hele leven opgegroeid in Aruba. Ze is hier naar toe verhuist om te studeren. Haar studie optometrie volgt ze in Utrecht, maar ze woont in Rotterdam! Haar familie is ver weg van haar. Dat is ook één van de redenen waarom ze zich heeft opgegeven voor Careibu! Senior Nelle (92) woont samen met haar man in Rotterdam: ‘’Mijn man is niet meer helemaal mobiel, maar wel goed bij de tijd. Ik verzorg hem ook. We zorgen voor elkaar.’’ Iedere ochtend en avond komt er hulp voor haar man, Nelle: ‘’Eerst kreeg ik geen extra hulp, maar omdat ik ouder word gaat het moeilijker bij mij natuurlijk. Ik ben blij met de mensen om mij heen, ook met Michelle!’’ Af en toe komt iemand langs om Nelle te helpen met haar computer. Michelle helpt daar ook regelmatig bij.

(Spaanse) gesprekken
Het koppel is een klein jaar geleden bij elkaar terecht gekomen door de Spaanse taal: het is Michelle’s moedertaal en Nelle wilde nog beter Spaans leren! Nelle is veel in Spanje geweest samen met haar man. Het Careibu koppel voert regelmatig gesprekken in het Spaans. Andersom leert Michelle de Nederlandse taal beter kennen door Nelle: ‘’Ik leer veel van mevrouw. Nederlands, maar ook andere dingen. Als ik vragen heb kan ik het altijd bij haar terecht. We leren van elkaar.’’ Door Michelle kan Nelle gewone gesprekken voeren: ‘’Mijn man is ook blij dat Michelle mij weer bijstaat en dat ik wat meer normaler kan praten, want mijn man heeft afasie. Ik begrijp hem wel natuurlijk, maar gewone gesprekken kunnen wij niet voeren.’’ Meneer kan het wel allemaal goed verstaan en verwerken, maar praten gaat lastig. Nelle: ‘’Het is heel moeilijk voor hem en voor ons eigenlijk altijd. Ik ben blij dat ik het allemaal nog kan en het lukt.’’

Wandelen & koken
Naast het Spaans onder de knie krijgen, wilde Nelle ook graag wandelingen maken: ‘’Ik wilde graag onder begeleiding van iemand naar buiten gaan samen met mijn man. Dit heeft Michelle nu al een paar keer gedaan. Toen gingen we samen een stukje wandelen of boodschappen doen. Dat is ons uitstekend bevallen!’’ Michelle houdt van koken en dat doet ze dan ook vaak als ze er is.  

‘’Het contact met Michelle is anders dan het contact dat ik met mijn buren heb, want die zijn ook allemaal ongeveer 90 jaar oud en hebben overal pijn. Dat is natuurlijk best erg, maar dan gaan gesprekken toch al snel over dat soort zaken.  Met Michelle praat ik over leukere dingen.’’

Word een Careibu!  Lees hier hoe het werkt.