Het verhaal van Marwa (17) & Esmé (84): “We hebben sindsdien iedere week een koffiedate!”

Sinds november zijn Marwa (17) en Esmé (84) een match. Ze klikken goed met elkaar en wonen nog geen vijf minuten van elkaar vandaan. Iedere zaterdagmiddag gaat Marwa op de koffie bij Esmé. Terwijl ze beide koffie drinken vertelt Esmé graag over vroeger. Marwa vindt het interessant om naar te luisteren. 

“Ik wil pleisters kopen, zodat de visite het op mijn mond kan plakken. Ik kan een heleboel niet, maar mijn mond doet het nog heel goed.’’ 

– Esmé

Wie is Marwa?
Marwa zit in 6 vwo en heeft zich onlangs ingeschreven voor Geneeskunde. In haar vrije tijd loopt ze hard en kookt ze graag. Ze heeft geen bijbaantje maar doet met veel plezier vrijwilligerswerk. Ze helpt ook bij de voedselbank. De reden dat ze zich heeft aangemeld bij stichting senior&student was omdat ze niet veel te doen had door corona. Ze wilde een bezigheid hebben die ook voldoening geeft. Destijds liep ze mee met een wijkverpleegkundige, die had het een keer over stichting senior&student. Marwa: “De wijkverpleegkundige vond het echt iets voor mij en legde het idee uit. Het leek mij meteen leuk en ik dacht: “waarom ook niet!’’ Ik vind het leuk om iets goeds te doen voor senioren. Ik geloof in “wie goed doet, goed ontmoet’’. Mijn moeder is een soort van mantelzorger van mijn oma, dus die zorg heb ik van huis uit meegekregen.’’ 

Wie is Esmé?
Esmé heeft zichzelf opgetut voor de reportage: Ze heeft make-up opgedaan en een mooie roze blouse aangetrokken. Ze heeft onlangs besloten om haar ‘uitgaanskleren’ maar in huis aan te doen. Ze vindt dit leuk om te doen, omdat er dan herinneringen van vroeger naar boven komen. Esmé is een vrolijke Surinaamse dame die van kletsen houdt. Ze vertelde enthousiast over haar verleden, maar ook over geschiedenisverhalen die ze van haar vader mee heeft gekregen. Esmé heeft last van reuma, waardoor ze de hele dag door hulp nodig heeft: “Als klein kind kon ik al niet rennen, touwtje springen of in bomen klimmen zoals mijn vriendinnen deden. Daar kreeg ik pijn van in mijn lies en dan moest ik 1 a 2 dagen liggen. Toen ik een tijdje terug bij de dokter was voor mijn reuma klachten, vroeg de dokter hoe lang ik er al last van heb. Ik zeg: “Dokter, al vanaf dat ik kind ben!’’ 

Esmé is bij stichting senior&student gekomen door een mevrouw van Cordaan. Zij had het idee dat Esmé heel erg van babbelen houdt, maar dat ze niemand in haar directe omgeving had met wie ze een praatje kon maken. Esmé: ‘’Het leek mij gezellig om met een student te babbelen.’’

Marwa + Esmé = dikke mik
Esmé is erg blij met Marwa: ‘’Haar doen en laten tilt mij op. Ze is lekker jeugdig, vriendelijk, ontzettend hulpvaardig, actief en ijverig. Het voelt ook alsof ik haar al heel lang ken.’’ Marwa: ‘’Esmé zorgt ervoor dat ik de wereld ook met een andere visie kan bekijken. Ze ziet altijd het goede in mensen.’’ Het mooiste moment dat ze samen beleefd hebben is volgens Marwa de dag dat ze brieven naar elkaar gingen schrijven: ‘’Esmé vertelde mij dat ze het heel erg miste om te schrijven. Vanwege haar reuma doet het best wel pijn om langdurig een pen vast te houden. Ik dacht: ‘’laten we het gewoon proberen, totdat het echt niet meer gaat.’’ Dus toen hebben we iets liefs naar elkaar geschreven. We hebben beide de briefjes nog.’’ Esmé: ‘’Het briefje dat ik van Marwa heb gekregen is bijna te mooi!’’ 

Lieve Esmé,

Ik ben blij dat ik u heb leren kennen. U heeft een enorm groot en goud hart. Elk gesprek is super leerzaam en waardevol. Het is erg leerzaam om uw visie van de wereld te leren kennen. Ik kijk uit naar onze verdere afspraken en heb nu al heel veel plezier.

Kusjes en knuffel,

Marwa

Koffiedate 
In december deed Marwa mee met de kerstpakkettenactie van stichting senior&student: ‘’In het kerstpakket zat ook een zak met koffiebonen. Esmé bedacht dat ze een ouderwetse koffiemolen in huis heeft. Hetzelfde model zoals haar oma vroeger had. Die hadden we toen gebruikt om de koffiebonen mee te malen. Het was een grote klus, maar daarna word je beloond met heerlijke koffie!’’ Sindsdien hebben Marwa en Esmé elke week hun zogeheten ‘’koffiedate’’. De koffiebonen geur doet Esmé denken aan vroeger. 

Voor studenten: Denk jij er wel eens over om je in te zetten voor een senior net zoals Marwa? Doe mee aan ons MDT!  Een traject dat erop gericht is om jonge mensen zoals jij hun talenten en idealen te laten ontdekken en tegelijkertijd iets voor een ander te betekenen. Nieuwsgierig? Lees hier meer informatie en meld je aan!

Voor senioren: Bent of kent u een senior die wat extra hulp en gezelligheid kan gebruiken, zoals Esmé? Er zijn nog plekken beschikbaar voor senioren! Meer info en aanmelden