Terugblik 2020!

2020, het jaar waarin corona de hele wereld trof en er snel ingespeeld moest worden op de situatie door Careibu. In deze blog blikken we samen met oprichters Anne en Lotte van Oudheusden terug op 2020. Wat heeft dit jaar gebracht? En wat waren de mooiste momenten volgens Anne en Lotte? Lees gauw verder voor de antwoorden!

Invloed corona                                             

Volgens Lotte heeft corona zeker invloed gehad op Careibu: ‘’Toen senioren in het voorjaar geen bezoek meer mochten ontvangen, kwamen veel van onze activiteiten stil te liggen. Voor veel senioren was dit een moeilijke tijd en ook voor studenten zag hun leven er opeens heel anders uit.’’ Anne vertelde dat het team in de eerste instantie erg geschrokken was: ‘’Al snel kwam het advies dat senioren geen bezoek meer mochten ontvangen en zoveel mogelijk binnen moesten blijven. Hoe konden onze studenten hun hulp dan voortzetten?’’ Doordat de reguliere bezoeken plotseling niet mogelijk waren ontstond er tijdens een teamvergadering het idee om een ‘coronahulp project’ op te zetten. Anne: ‘’De community is toen door heel Nederland boodschappen gaan doen voor senioren, brieven schrijven, honden uitlaten, maaltijden langsbrengen, medicijnen ophalen bij de apotheek, videobellen, noem maar op. Zo konden we toch ons steentje bijdragen in deze moeilijke tijd.’’

‘’We wisten dat we daarmee heel veel impact konden gaan maken.’’

Grootste verrassing  

Lotte: ‘’Ik was positief verrast door alle hulp die werd aangeboden zodra bleek dat senioren hard getroffen werden door corona. De reacties hierop waren hartverwarmend: meer dan 300 senioren hebben op deze manier hulp van een student gekregen.’’ 

Het Careibu team is dit jaar gegroeid. Maar liefst zes nieuwe mensen hebben het team versterkt. Anne: ‘’Dat is een enorm cadeau aan Careibu en aan onze community. Zo kunnen we nog meer mensen bij elkaar brengen, nog meer mooie verhalen vertellen en uiteindelijk nog meer impact maken om de wereld een beetje socialer te maken.’’

Mooiste momenten                                                                                 

Het moment dat stichting senior&student toekenning kreeg om de Maatschappelijke Diensttijd te mogen aanbieden aan 500 jongeren was volgens beide één van de mooiste momenten. Anne: ‘’Het is geweldig om te zien hoeveel jongeren zich hiervoor aanmelden en zo samen met ons strijden tegen eenzaamheid onder senioren. We wisten dat we daarmee heel veel impact konden gaan maken.’’ In november kwam Den Haag als vierde stad erbij. Wie weet wat voor steden 2021 stichting senior&student nog gaat brengen!

Een ander mooi moment volgens Lotte: ‘’We hebben heel veel hulp aangeboden gekregen dit jaar om samen de eenzaamheid onder senioren tegen te gaan. Zo hebben studenten samen bijna 200 kerstkaarten gemaakt voor senioren en zijn ze in Rotterdam de deuren langs gegaan om senioren een mooie plant te bezorgen.’’

Mooie momenten zitten ook in kleine dingen die regelmatig gebeuren. Anne: ‘’Als we weer een lief kaartje of belletje krijgen van iemand uit onze community die zo ontzettend blij is met de hulp van de student en wat er sindsdien veranderd is in het leven van de klant. Dat is uiteindelijk waar we het allemaal voor doen!’’ 

Careibu in 2021

Lotte: ‘’Ik hoop dat we in 2021 nog meer mensen kunnen helpen. Het zou mooi zijn als we meer bekendheid krijgen binnen zorgorganisaties, zodat zij weten dat onze studenten klaar staan om extra hulp en gezelschap te bieden aan mensen die dat nodig hebben.’’

Waar Anne erg naar uitkijkt: ‘’Het afgelopen jaar hebben we onze dienst senior&student groot gemaakt. Hiermee hebben we onze dienstverlening en werkwijze aanzienlijk kunnen verbeteren. In 2021 zullen we onze diensten OppasStudent en PoesStudent verder uitbreiden en in ons nieuwe systeem integreren. Hiermee wordt Careibu dé plek voor alle studenten in Nederland om hun sociale bijbaan en/of maatschappelijke vrijwilligersfunctie te vinden. Ook kunnen we zo alle generaties in Nederland met sociale hulp van studenten helpen.’’

Vanuit het team van Careibu wensen we iedereen een fijne kerst toe en een gelukkig en gezond nieuw jaar!