Careibu oppas in Berlijn: Chelsea (26)

Stel je voor: je bent net naar Berlijn verhuisd. Je gaat bijna beginnen met Duitse les en start een nieuw collegejaar in een taal die je vreemd is. Je kan wel wat extra geld gebruiken en besluit te gaan oppassen, want dat is leuk en je hebt er al ervaring mee. Een week later heb je drie families en acht kinderen ontmoet en heb je geleerd hoe je ‘’Spätzle’’ moet maken. Dit overkwam Chelsea (26) uit LA en ze is er behoorlijk enthousiast over!

Zeggen dat Chelsea een toegewijde oppas is, is een understatement. Ze heeft veel oppaservaring mede doordat ze al op haar 12e tante werd. “Ik praat tegen kinderen alsof ze mijn gelijke zijn. Op die manier vogel ik uit hoe ze in elkaar zitten en kan ik beter grenzen bepalen.’’ Wat ze leuk vindt, is dat de kinderen iets van haar leren maar ook andersom. Zij helpt de kinderen met het leren van Engels, zij leren haar op hun beurt weer waar de mooiste parken in Prenzlauerberg liggen. Zij helpt ze leren fietsen en zij leren haar hoe je Spätzle moet maken (“een soort noodles, maar dan gefrituurd en blijkbaar moeten ze heel knapperig zijn!”). De ouders geven Chelsea ook goede insider tips over Berlijn en in het bijzonder over Prenzlauerberg, waar zij en al haar oppasgezinnen wonen. Volgens Chelsea zijn Europese kinderen veel braver dan Amerikaanse kinderen. Ze denkt dat Amerikaanse kinderen overprikkeld zijn, omdat ze constant omgeven zijn door media en altijd zin hun krijgen: “Ik zie een groot verschil met de kinderen bij wie ik nu oppas. Zij gaan bijvoorbeeld zonder te zeuren meteen naar bed.”

Chelsea studeert Taalkundige Antropologie, ze legt uit: “Je studeert taal en cultuur en dan met name hoe taal je kijk op de wereld bepaalt.” Wat oppassen zo interessant voor haar maakt, is hoe de kinderen met elkaar communiceren ook al spreken ze niet dezelfde taal. “Ze kunnen duidelijk maken wat ze willen doordat ze creatief zijn in hun manier van communiceren.” Verhuizen naar Berlijn was een grote stap uit Chelsea’s comfortzone maar tot nu toe bevalt het haar enorm. Het oppassen is een fijne afleiding van studeren: ”Niet iedereen zal het met me eens zijn, maar ik vind oppassen heel ontspannen. Ik speel lekker mee met de kinderen en daardoor voel ik me op dat moment ook weer even kind”.

Wil jij net zo’n toegewijde oppas als Chelsea of wil je zelf graag oppassen bij een gezin in de buurt?

Meld je aan!