Buitenspelen in de herfst

Hoera, het is herfst! Hét seizoen om met je (oppas)kinderen buiten op ontdekkingstocht te gaan, want de natuur is nu op z’n mooist. Wat kun je buiten doen met de kids? We geven je een aantal tips:

Schatzoeken
In het bos liggen de mooiste schatten zó voor het oprapen: bladeren in de mooiste kleuren, gekronkelde takjes, eikeltjes, dennenappels en kastanjes. Maak een spelletje van het zoeken: wie vindt als eerste herfstbladeren in drie verschillende kleuren? Verzamel ze en maak ze thuis voorzichtig schoon. Richt een mooie herfsttafel in of ga ermee aan de knutsel. Je kunt van alles maken met je natuurlijke materialen. Wat dacht je van een bladerschilderij of een kastanjemannetje?

Biologieles
Er zijn in de natuur allerlei leerzame dingen te ontdekken. Hartstikke interessant! Ga samen op zoek naar verschillende soorten vogels, paddenstoelen, herfstbladeren of dierensporen. Til ook eens een dikke tak of steen op en kijk wat je eronder vindt. Extra leuk is het natuurlijk als je de kids ook wat kunt leren over wat jullie tegenkomen. Niet zo’n natuurkenner? In de meeste bossen en natuurgebieden worden genoeg wandelingen georganiseerd voor kinderen, dus haak aan!

Buiten online
Zitten jouw (oppas)kinderen het liefst achter een beeldscherm? Combineer het eens met buitenspelen! Er zijn veel leuke apps die kinderen aansporen om naar buiten te gaan, of het nou is om iets te leren of om te spelen. We tippen twee van de leukste apps: herken ieder dier in een handomdraai met de Dierenzoeker-app of breng jonge dieren groot met de virtual reality-app Los in ‘t bos.

Wat te doen bij slecht weer?
Is het weer te slecht om naar buiten te gaan? Dan speel je binnen het voel-en-raad-spel! Je hebt er niet veel voor nodig: een kussensloop met daarin een voorwerp met een gekke vorm of bijzondere textuur. Je raadt het al: de kids moet voelen en raden wat het is. Begin makkelijk, bijvoorbeeld met de lievelingsknuffel van je (oppas)kind en maak het daarna steeds moeilijker… Een stuk fruit, een haarborstel, een deegroller, je kunt het zo gek niet verzinnen. Kun je geen voorwerpen meer bedenken? Speel met de verzamelde spullen een nieuw spel. Leg alle voorwerpen op een grote tafel of op de grond. Nu gaat een van jullie naar de gang, en de ander neemt een voorwerp weg. Kun jij raden welk voorwerp is weggehaald?

Wil jij ook aan de slag als OppasStudent? Dat kan! Lees hier hoe je dat doet en schrijf je in.