Senior&Student Ilse (24) helpt senioren én medewerkers van Cordaan

Sinds de zomer van 2016 heeft Senior&Student een samenwerking met Cordaan. Senior&Student zet studenten in om nog meer persoonlijke aandacht te geven aan de bewoners van alle Amsterdamse Cordaan-woonlocaties. Net als Sientje komt Ilse (24) wekelijks bij twee Cordaan-locaties: “Op een woonlocatie kan ik veel bijdragen: ik help tegelijkertijd meerdere senioren en de medewerkers.”
 

Na haar bachelor Psychologie koos Ilse voor een master Neuroscience, omdat zij vooral interesse heeft in de ontwikkeling van dementie. Aangezien haar master erg onderzoeksgericht is, was zij benieuwd naar de praktijk. Eerder had Ilse daarom ook al een bijbaantje in een verzorgingstehuis. Daar zag zij hoe waardevol de extra hulp is en besloot zij dat ze zich nóg meer wilde inzetten voor ouderen. Zij is dan ook de ideale SeniorenStudent voor Cordaan-locaties Buitenveldert en Beth Shalom: “Op een woonlocatie kan ik veel meer bijdragen dan bij een senior thuis. Ik help niet één senior maar alle senioren van de afdeling. En tegelijkertijd help ik ook de medewerkers.”

Goede gastvrouw
Elke maandag komt Ilse rond etenstijd op de gesloten afdeling van woonlocatie Beth Shalom. Ze maakt een praatje met de bewoners en reageert vol interesse op de verhalen, al is het door de dementie van de bewoners moeilijk samen gesprekken te voeren. Ook helpt Ilse met het avondeten en springt ze bij waar dat nodig is. Ilse wordt op allerlei manieren ingezet en elke maandagavond is anders, maar dat vind ze juist fijn: “Ik vind het superleuk om te doen. Het is echt nooit saai. Ik ben nog niet één keer weggegaan met het gevoel dat het niet leuk was.”

Elke bewoner krijgt van Ilse evenveel aandacht. Met Dick (77) maakt ze een wandeling over de gangen van de afdeling. Hij is nog niet zo gewend aan het lopen achter zijn rollator, dus helpt Ilse hem met het tellen van de stappen. Fred (72) is de casanova van de afdeling. Met zijn stralende, blauwe ogen houdt hij alles in de gaten en hij blijft maar glimlachen, terwijl Ilse hem helpt met het avondeten.

Ilse helpt met alles
Hetty den Bouwmeester, locatiemanager bij Beth Shalom, kan goed op Ilse vertrouwen: “Ze slaat nooit een maandag over! Ilse is een heel vriendelijk meisje, alle medewerkers op de afdeling zijn blij met de extra hulp.” Zelfs af en toe de afwas doen is voor Ilse geen probleem: “Als ik zo’n taakje overneem, hebben de medewerkers meer tijd voor een praatje of een grapje met de bewoners. Zo werken we samen. Ik zou mij er niet goed bij voelen als ik alleen maar erbij ben voor de gezelligheid. De medewerkers vinden de interactie met de bewoners ook leuk, dus ben ik blij als ik daaraan kan bijdragen. En voor mij is het een rustmoment, even tussendoor de afwas doen.”

Voor Ilse is het werk als SeniorenStudent de ideale combinatie van mensen helpen, relevante ervaring opdoen én geld verdienen. Ze geniet van het leren kennen van de bewoners: “Iedereen heeft zijn eigen persoonlijkheid, ook dementerende ouderen. Dat vind ik erg leuk en interessant. Ik vind het een super goed concept, jong zet zich in voor oud.”

Schakelt u ook de hulp in van een Senior&Student? Lees er hier alles over. 
Wil jij zelf Senior&Student worden? Ook dat kan! Je leest het hier.