10 handige tips voor koken met kinderen

Waarom kook je niet eens samen met je (oppas)kinderen? Dat is veel gezelliger dan in je eentje in de keuken staan! We geven je 10 tips voor een geslaagde uitgebreide kooksessie.

1. Neem de tijd
Reserveer extra tijd als je hulp krijgt van kinderen. Wees je ervan bewust dat alles wat langer gaat duren dan wanneer je alleen in de keuken staat.

2. Verwacht een hoop troep
Koken is een rommelig gebeuren, helemaal als er kinderen bij betrokken zijn. Bereid je hierop voor door bijvoorbeeld een tafelkleed van plastic op de tafel te leggen. Ruim na het koken samen de troep op, zodat de kids leren dat dat er ook bij hoort.

3. Kies vooraf een geschikt recept
Een goede voorbereiding is het halve werk. Kies daarom een recept uit dat aansluit bij de leeftijd van de kinderen. Haal alle ingrediënten in huis en zet alle apparatuur alvast klaar in de keuken.

4. Verkleed de kinderen als een échte kok
Doe de kinderen een schort om en maak lange haren vast met een elastiekje. Extra leuk: maak van tevoren een koksmuts van wit stevig papier en wit crèpepapier.

5. Vertel over voedselhygiëne
Zorg ervoor dat de kinderen vooraf hun handen wassen en dat ze dit weer doen nadat ze in aanraking zijn gekomen met bijvoorbeeld rauw vlees.

6. Leg het recept uit
Als de kinderen oud genoeg zijn, kun je stap voor stap het recept met ze doorlopen. Aan jongere kinderen vertel je wat jullie gaan maken en dan geef je ze eenvoudige taken.

7. Leermomenten tijdens het koken
Vertel de kinderen tijdens het koken over de oorsprong van ingrediënten. Je kunt ook achtergrondinformatie geven over kookprocessen en -technieken.

8. Aanraken en proeven
Om het koken nog leuker te maken, kun je de kinderen aanmoedigen om alle ingrediënten te proeven. Leer de kinderen om hier een schone lepel voor te gebruiken.

9. Afstemming op leeftijd
Geef ieder kind zijn eigen taak, afhankelijk van de leeftijd. Oudere kinderen kunnen bijvoorbeeld in de pannen roeren terwijl de jongere kinderen de groente wassen.

10. Maak plezier!
Maak het vooral gezellig in de keuken. Begin met eenvoudige recepten en smul samen van het eindresultaat.

Wil jij ook aan de slag als OppasStudent? Dat kan! Lees hier hoe je dat doet en schrijf je in.