Een echte herfsttraktatie
Het is herfst; tijd om kastanjes te rapen! Je kunt er natuurlijk van die leuke poppetjes met satéprikkers van maken, maar tamme kastanjes zijn ook heerlijk om op te eten.
Je kunt kastanjes poffen in de open haard, oven of in een speciale kastanjepan op het vuur. Maar je kunt ze ook koken en vervolgens in een heerlijke taart verwerken. Zoals in deze overheerlijke kastanjechocoladetaart!
Doordat er geen meel wordt gebruikt is de taart glutenvrij. Kijk uit: hij smelt op je tong!
Recept: Kastanjechocoladetaart
Ingrediënten (8-10 personen):
– 150 gram ongezouten roomboter
– 200 gram pure chocola (minimaal 70% cacao)
– 100 gram gekookte kastanjes (ook vacuüm te koop bij toko en sommige supermarkten)
– 50 gram kokossuiker
– 50 gram honing of agavestroop
– 4 eieren (eiwit en eigeel gescheiden)
– 50 gram kristalsuiker
Zo maak je de taart:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Vet een springvorm in (ø 22 cm).
3. Verwarm boter en chocolade samen au-bain marie, regelmatig roeren.
4. Stamp de gekookte kastanjes fijn met een pureestamper en mix ze met kokossuiker, honing en 4 eigelen met een blender of keukenmachine tot een smeuïge massa.
5. Mix in een schone (!) kom de eiwitten tot er pieken omhoog blijven staan. Voeg kristalsuiker toe en mix nog even goed door elkaar.
6. Voeg het boter-chocolamengsel toe aan het eigeelmengelsel en 1/3 van het eiwit. Roer het voorzichtig en luchtig door elkaar.
7. Voeg de rest van het eiwit toe en roer alles tot een luchtig beslag.
8. Verdeel over de springvorm en bak de taart in 30 minuten tot de taart gerezen is en de bovenkant mooi bruin en gebarsten is. Laat goed afkoelen voordat je de taart uit de springvorm haalt.
9. Strooi er wat poedersuiker overheen voor een mooie look.
Snijd kleine puntjes want het is een machtige taart.
Eet smakelijk!
Variatietip: Wil jij er een échte traktatie van maken? Gebruik dan muffinvormpjes in plaats van een springvorm! Ook kun je er met glazuur gezichtjes op tekenen om er echte kastanjemannetjes van te maken.