Gezondere chocoladekoekjes voor jong en oud
Afgelopen weekend wilde ik weer eens een nieuw recept proberen uit mijn favoriete bakboek Goed Zoet!. Het werden de pindakaas-chocoladekoekjes.
Omdat ik voor 2 personen koekjes wilde bakken heb ik van alles 1/3 gebruikt. Het leverde 8 mooie en overheerlijke cookies op! En ook een groot voordeel: in 15 minuten lagen ze al in de oven! Ideaal om met je oppaskinderen te maken dus.
Recept: Peanut butter Chocolate Chip Cookies
Ingrediënten:
– 100 gram ongezouten roomboter
– 140 gram kokosbloesemsuiker
– 1 ei
– 1/2 theelepel vanille-extract
– 120 gram pindakaas
– 160 gram volkoren (spelt)meel
– 1 theelepel baksoda
– 1/2 theelepel zeezout
– 60 gram pure chocola (minimaal 80% cacao, voor kinderen is iets minder puur misschien beter)
Zo maak je de cookies:
1. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
2. Klop in een beslagkom de boter en kokosbloesemsuiker met een mixer tot een romige massa.
3. Voeg het ei toe en klop tot het volledig is opgenomen. Meng pindakaas en vanille-extract door het mengsel en voeg daarna volkorenmeel, baksoda en zout toe. Klop tot alles goed met elkaar is vermengd.
4. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak 12 gelijke balletjes van het deeg. Leg deze met flink wat tussenruimte op de bakplaat en druk ze plat. Bij een kleinere oven kun je het in 2 etappes doen (2x 6 koekjes tegelijk bakken).
5. Bak de cookies 10 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven, tot de randjes goudbruin kleuren.
6. Laat ze ongeveer een uur afkoelen op een rooster. Zo worden de randjes knapperig en kan de chocolade weer stollen.
Eet ze dezelfde dag, want versgebakken zijn ze het lekkerst!
Variatietips:
– Je kunt in plaats van stukjes chocolade ook noten of gedroogd fruit (cranberries, krentjes, stukjes abrikoos, dadel…) gebruiken.
– Ook is het leuk om in plaats van ronde koekjes leuke figuurtjes te maken. Doe de stukjes chocola bijvoorbeeld niet door het beslag meer leg er een mondje en oogjes van op het koekje zodat je smiley-koekjes krijgt!