Gebakjes op een stokje, ken jij ze al?
Roze, blauw, zilver, hartjes, marshmallows en zelfs olifantjes. Popcakes zijn er in alle soorten en maten. Oppas Fleur maakte ze zelf met haar vriendinnen en legt je in deze OppasTip uit hoe makkelijk dat is.
Qua variatie van deze cakebolletjes kun je je hart ophalen. De kinderen kliederen met chocola en decoratie en jij houdt je bezig met de popcakemaker, omdat dat een beetje gevaarlijk is vanwege de hitte.
Je bent verzekerd van een creatieve middag, blije kinderen, lekkernijen voor bij de koffie of een super originele traktatie voor op school!
Recept: Popcakes
Dit heb je nodig:
– Popcakemaker of siliconen bakvorm voor popcakes (bijvoorbeeld te koop bij de Action voor 3 euro)
– Mix voor popcakes (te koop bij de Xenos, Action, supermarkten en bakwinkels)
– Melk, boter en eieren (zie pak voor exacte hoeveelheden)
– Fruitmelts en chocola
– Versieringen zoals bolletjes, mini marshmallows en speciale popcakesversieringen
– Een stevig stuk ontbijtkoek met aluminiumfolie om de popcakes in te steken (of iets vergelijkbaars, zodat de popcakes makkelijk kunnen drogen)
Zo maak je de popcakes:
Het maken van popcakes is niet ingewikkeld. Het is handiger en sneller klaar als je een popcakemaker hebt, maar het is ook mogelijk om een speciale siliconen popcakebakvorm te gebruiken.
1. Het is een kwestie van de ingrediënten mixen en bakken in de oven of in de popcakemaker. Zorg ervoor dat je de bakvorm goed invet, zo blijft het deeg niet vastplakken. Laat het ongeveer tussen de 15 en 20 minuten bakken.
2. Laat de cakebolletjes goed afkoelen, anders kun je ze niet goed versieren.
3. Ondertussen smelt je de fruitmelts en de chocola in een pannetje of in de magnetron. Chocola vind ik persoonlijk makkelijker werken, maar de vrolijke fruitmelts zijn ook zeker het proberen waard.
4. Doop de popcakes in de chocola en decoreer ze daarna met de versieringen. Voor de kinderen is het het handigst als de garnering in eierdopjes gedaan wordt. Zo hoeven ze het alleen in de versiering te dopen en het blijft plakken.
Versieren:
Je kunt op allerlei manieren de popcakes versieren; alleen de bovenkant dopen in chocola, alleen de onderkant of de hele popcake versieren met bijvoorbeeld kleine marshmallows.
Een ander leuk idee is om van de cakebolletjes olifantjes te maken. De ogen, slurfen en slagtanden van suiker zijn te koop bij de Action. Je doopt de hele popcake in de chocola (boven- en onderkant) en legt de delen op de popcake zoals je wilt. En je hebt een mooie olifantenpopcake! Er bestaan ook suikerwerkjes om gezichtjes te maken op de popcakes met echte oogjes, neus en mond. Apart, fantasierijk en zeker om je vingers bij af te likken!
Wanneer de popcake versierd is, kun je de stokjes onderin steken. De stokjes zitten in het popcakepakket, maar zijn uiteraard ook los te koop.
Het is het handigst om de popcakes ergens in te steken, anders kunnen ze niet drogen. Neem bijvoorbeeld een stevig stuk ontbijtkoek gewikkeld in aluminiumfolie, makkelijk, voordelig en het ziet er mooi uit. Zelf heb ik een speciaal plankje gebruikt, waarin ik zelf gaatjes heb geboord in de grootte van de popcakestokjes. Let er wel op dat de popcakes niet tegen elkaar aankomen, dit zou zonde zijn van het harde werken!
Als de kinderen alle popcakes versierd hebben en ze droog zijn, is het een leuk idee om ze in te pakken in doorzichtig papier. Dit maakt ze nog specialer en ideaal als traktatie. Bij de Action verkopen ze speciale, doorzichtige popcakezakjes. Gebruik een kleurrijk lint om het folie onder vast te binden en je hebt een superleuke, creatieve en vooral lekkere traktatie in allerlei kleuren en soorten waar de kinderen (en de oppas) blij van worden!
Veel plezier!