Vind jij het ook zo koud buiten?
Dan heeft oppas Tessa een hele leuke binnentip: maak een vrolijke iglotaart! Een ideale taart voor een winters feestje.
De basis (boltaart) kan natuurlijk voor ieder moment gebruikt worden. Met andere versiering tover je ‘m om tot een voetbal, zon, egel of wat je maar wilt!
De sneeuwmannen en pinguïns op de taart zijn ook leuk om los als traktatie te gebruiken.
Voor de vulling is cake nodig. Als je veel tijd hebt, is dat het lekkerst om zelf te bakken met onderstaand recept. Heb je minder tijd of wil je meteen met de versiering aan de slag? Dan kun je ook een (luchtige) cakemix of kant-en-klare cake kopen.
Recept: Winterse iglotaart
Benodigdheden:
– Bakvorm van ± 25 cm (alleen als je de cake zelf maakt)
– Ronde kom van ± 20 cm
Ingrediënten voor de cake:
– 9 eieren
– 270 gram suiker
– 225 gram zelfrijzend bakmeel
– 45 gram maizena
– snufje zout
– rasp van de schil van 2 citroenen
Ingrediënten voor de vulling van de boltaart:
– 500 ml slagroom (ongeklopt)
– 2 zakjes klopfix
– 1 bakje frambozen
Ingrediënten voor de versiering:
– 250 ml slagroom (ongeklopt)
– 1 zakje klopfix
– 500 gram wit marsepein/rolfondant
– marshmallows
– een paar blokjes pure chocola
– oranje snoepjes voor de neuzen/snavels
– satéprikkers
Zo maak je de taart:
I. Cake:
1. Vet de vorm in en verwarm de over voor op 175 graden.
2. Klop de eieren met de suiker ± 10 minuten, totdat de suiker is opgelost en het lekker luchtig is.
3. Zeef het bakmeel erboven en schep het er samen met de overige ingrediënten doorheen.
4. Giet het beslag in de bakvorm, bak de cake ± 45 minuten in de oven en laat hem in de oven afkoelen.
II. Boltaart:
1. Klop de slagroom met de klopfix tot het stevig is.
2. Bekleed de kom met plastic folie, snijd de cake in plakken van 1 cm dik en leg een laag plakken aaneengesloten in de kom.
3. Verdeel een laag slagroom over de cake en druk hier een aantal frambozen in.
4. Leg hier weer een laag cake op, en blijf dit doen tot de hele kom gevuld is, eindig met cake. Let er op dat de bovenkant van de kom straks de bodem wordt, dus zorg dat het overal ongeveer even hoog is.
5. Zet de taart (minstens) 1 uur in de koelkast. Tijdens het wachten kunnen de sneeuwmannen en pinguïns van de versiering gemaakt worden.
III. Versiering:
1. Smelt de chocola au-bain marie.
2. Prik voor de sneeuwpoppen aan iedere satéprikker 3 witte marshmallows en voor de pinguïns 2 marshmallows.
3. Haal de pinguïn-marshmallows door de gesmolten chocola zodat deze helemaal bedekt zijn. Snijd een dun plakje van een witte marshmallow af en druk deze op de pinguïn als buik. Snijd kleine stukjes uit de witte marshmallow en plak deze op de pinguïn als ogen.
4. Doop de punt van een lege satéprikker in de chocola en teken op de sneeuwmannen een gezichtje, knopen en armen, en op de witte ogen van pinguïns een klein stipje. Druk de kleine oranje snoepjes als neus in de sneeuwmannen en pinguïns.
5. Laat de chocola op de marshmallows hard worden.
6. Zet een bord of de onderkant van de bakvorm op de kom met de taart en draai hem om. Haal de de kom en het plastic folie er voorzichtig af.
7. Klop de overige slagroom met de klopfix tot het stevig is en bestrijk de hele taart hiermee.
8. Snijd het marsepein in dunne blokjes van 1 bij 1 cm en beplak de hele taart hiermee zodat het er als een iglo uitziet.
9. Prik de sneeuwmannen en pinguïns in de taart.
Eet smakelijk!
Variatie tips:
– In plaats van frambozen kun je bijvoorbeeld ook bramen of aardbeien gebruiken.
– Gebruik chocoladestokjes als armpjes en neus voor de sneeuwmannen.
De cake is naar een recept van Petra Achtien, uit het boek Taart!